Atenţie la curăţarea coşurilor de fum!

Consumatorii de gaze naturale sunt obligaţi, potrivit legii, să efectueze verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate
De la începutul acestui an, în aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distribuţie au fost înregistrate cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon. În urma acestor evenimente, mai multe persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar altele au fost la un pas de moarte din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.
Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri.
La nivel naţional, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, (I.G.S.U.) coşurile de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse au provocat circa 1.700 de incendii la locuinţe în perioada 1 septembrie 2012-31 august 2013.
E.ON Gaz Distribuţie atrage atenţia asupra necesităţii curăţării coşurilor de fum şi a întreţinerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor.
Astfel, consumatorii de gaze naturale trebuie să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii.
Această operaţiune cu rol esenţial în prevenirea incidentelor grave este obligatorie, fiind stipulată atât în legislaţia română cât şi în cea europeană.
Prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România au derulat şi vor desfăşura în continuare campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.


26 Noiembrie 2013